Leergang Agile Scrum voor de publieke sector
20-11-2017 13:42 in Geen categorie
Werken met Agile Scrum kan een belangrijke bijdrage leveren aan versnelling in verander- en ontwikkelprocessen, het vlottrekken van vastgelopen projecten en het omgaan met complexiteit en dynamiek. Voorwaarde is dat je het dan ook écht doet. Zodat ‘standup meetings’, de ‘backlog’ en ‘sprints’ geen holle frasen zijn, maar onderdeel van een gedeelde aanpak.
Publiek Academie organiseert – samen met Computrain – een leergang Agile Scrum voor de publieke sector. Benieuwd hoe Agile Scrum je juist kan versterken in je rol als projectmanager? Nieuwsgierig naar mogelijkheden om met Agile Scrum het Opgaven Gestuurd Werken te ondersteunen? De leergang is bedoeld voor mensen die meer willen weten over de toepasbaarheid in hun organisatie. En voor mensen die al met Agile Scrum te maken hebben en zich daarin verder willen professionaliseren. Voor projectmanagers, deelnemers aan Scrum-teams, opdrachtgevers en adviseurs.
Ben je betrokken bij verander- en ontwikkeltrajecten in je organisatie? Dan ben je vast ook op zoek naar:
- sneller resultaat, dat meer concreet en toetsbaar is;
- meer multidisciplinair samenwerken vanuit gezamenlijke verantwoordelijkheid;
- bottom-based verandermanagement, vanuit het primaire proces;
- minder controle, meer vertrouwen;
- meer kwaliteit in minder tijd;
- learning by doing;
- meer profijt voor de samenleving.`
Thema’s
De leergang bestaat uit een combinatie van theorie, interactieve games, opdrachten, discussies en het werken met cases uit de eigen sector. In vier avonden komen de volgende thema’s aan bod:
- Introductie: Vanwaar de grote populariteit van Scrum en Agile? Het Agile gedachtengoed. Wanneer wel en wanneer niet Agile? De Agile ‘enablers’ (aan welke randvoorwaarden moet voldaan worden om Agile succesvol toe te passen?). De ‘Agile ballgame’ (interactieve opdracht). Het Scrum framework.
- De Scrum rollen: Product Owner, Scrum Master en Developers. Aan de hand van eigen cases: Hoe zou zo’n Scrum-team er in mijn praktijk uitzien?
Het werken met Scrum: Sprints en het gebruik van timeboxes. De product backlog. Het inschatten van werkzaamheden met de sprintplanning. ‘Planning poker’ (interactieve opdracht). - De transitie naar een Agile organisatie: Cultuurverandering, organisatieverandering en technologische verandering. Aan de hand van eigen cases: hoe ziet dat er bij mij uit?
Het werken met Scrum: Sprintreviews en retrospectives. - Scaling Agile: Complexe projecten met meerdere teams. SAFe (Scaled Agile Framework). De ‘grande finale’ met het XP game en nabespreking.
Trainers
Er zal veel ruimte en aandacht zijn voor inbreng van de deelnemers, oefeningen en feedback. De trainer is Paul Wijntjes, een ervaren Agile Coach, Agile Trainer en Scrum Master, zowel in de publieke als in de private sector. Hij maakt gebruik van verschillende en effectieve werkvormen, waaronder Agile Games. Guusje Schreven van de gemeente Stichtse Vecht belicht – vanuit haar rol als Agile manager – de specifieke aspecten van de (lokale) overheid, die zij door en door kent.
Praktische informatie
- De avonden zijn gepland op 7 februari, 21 februari, 7 maart en 21 maart 2018.
- Inloop vanaf 17:30 uur, met de mogelijkheid om wat te eten. We starten vervolgens om 18:30 uur en eindigen om 21:30 uur.
- Locatie is De Atoomclub, Atoomweg 50 in Utrecht.
- De investering voor de vier avonden bedraagt € 895,= per deelnemer. Dit is inclusief materiaal en gebruik van het buffet tijdens de inloop.
- Inschrijven kan via dit formulier.
- Het maximum aantal deelnemers bedraagt 14.
- Na afloop ontvangen de deelnemers van Computrain een certificaat van deelname.
- Bij voldoende belangstelling kan een vijfde avond worden georganiseerd ter voorbereiding van een formeel Scrum.org-examen en de bijbehorende certificering.
- Tarieven zijn exclusief BTW. De leveringsvoorwaarden van de Publiek Academie en Publiek.nl zijn van toepassing.